logo

•• Strukoviny a ich význam vo výžive ••

Denná dávka vlákniny by mala byť približne 30g. Preto by mali strukoviny tvoriť nevyhnutnú súčasť nášho jedálnička. Aby sme jedli zdravo
a s rozumom, mali by sme strukoviny konzumovať aspoň jedenkrát týždenne.

Strukoviny sú významným zdrojom bielkovín, ktoré sú pre výživu človeka dôležité hlavne z hľadiska svojho zloženia, teda zastúpenia aminokyselín. Nie sú to bielkoviny plnohodnotné, ako bielkoviny obsiahnuté v mlieku a mliečnych výrobkoch, vajciach alebo mäse, ale svojim vhodným zložením vhodne dopĺňajú bielkoviny obilnín. To znamená, že je výhodné kombinovať strukoviny a obilniny v našom jedálničku. Jednotlivé druhy strukovín majú rozdielny obsah bielkovín. Najbohatšia na bielkoviny je sója, ktorá obsahuje vo varenom stave 17 g bielkovín na 100 g, zatiaľ čo šošovica, hrach alebo fazuľa obsahuje 8-9 g.

Rovnako aj tuky sú v strukovinách zastúpené v rozdielnych množstvách. Najvyšší obsah má sója – 8,97 g/100 g vo varenom stave a väčšina ostatných druhov obsahuje i menej ako 1 % tukov.

Čo sa týka sacharidov, strukoviny môžeme označiť za potraviny bohaté na sacharidy a neškrobové polysacharidy (vlákninu). Vláknina má prospešné účinky na hladinu cholesterolu
v krvi, glukózový metabolizmus, podporuje rast priaznivej mikroflóry hrubého čreva a pôsobí preventívne proti zápche.

Strukoviny obsahujú aj mnoho ďalších potrebných látok, ako sú minerálne látky a stopové prvky (zinok, meď, železo, vápnik, draslík, horčík, fosfor ad.) a vitamíny (predovšetkým vitamíny skupiny B).  

Strukoviny majú nízky glykemický index, čo znamená, že postupne a pozvoľna zvyšujú hladinu cukru v krvi. Je to výhodné z hľadiska udržania pocitu sýtosti, ako prevencia cukrovky alebo pri redukcii hmotnosti.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...